Het coronavirus: wat te doen als (startende) ondernemer?

Het coronavirus: wat te doen als (startende) ondernemer?

Het coronavirus raakt onze hele maatschappij, zeker ondernemers en zzp’ers. Gelukkig heeft de Nederlandse overheid besloten bedrijven te steunen met een noodpakket voor banen en economie. Welke opties heb je als startende ondernemer en wat kun je doen als je nog niet gestart bent?
Ben jij je nog aan het oriënteren op de start van je bedrijf en vraag je je af wat je nu kunt doen?

Samen tegen corona: noodpakket voor (startende) ondernemers

Veel ondernemers in bijvoorbeeld de horeca, eventbranche, reisbranche en culturele sector zitten in zwaar weer. Tegelijkertijd zetten bedrijven in andere branches zich schrap voor economisch mindere tijden. Dreig jij de dupe te worden van de gevolgen van het coronavirus? Dan is er een lichtpuntje.

Het kabinet kondigde op 17 maart een pakket met noodmaatregelen aan om de gevolgen van het coronavirus tegen te gaan. Veel (startende) ondernemers en zzp’ers komen hierdoor in aanmerking voor financiële ondersteuning en lastenvermindering.

De voorwaarden en uitvoering worden de komende tijd verder uitgewerkt. Kijk voor meer informatie op de website van de RIVM en de Rijksoverheid.

 1. Tijdelijke inkomensondersteuning zelfstandigen (Tozo)
  Ben je zzp’er? Dan kun je in aanmerking komen voor een aanvulling van je inkomen tot bijstandsniveau. Deze ‘uitkering’ duurt drie maanden (tot 1 juni), je hoeft dit niet terug te betalen. De regel geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart.Voorwaarde is dat je voor 1 januari 2020 gestart bent met je onderneming, een inschrijving bij de KvK hebt en in 2019 het urencriterium hebt gehaald.De eerste noodloketten zijn op maandag 23 maart open gegaan. Hier kun je terecht voor een voorschot en met vragen. Lees meer over het aanvragen van TOZO.
 2. Noodloket voor getroffen sectoren
  Heb je een bedrijf in de horeca, eventbranche, reisbranche of culturele sector en zie je je omzet verdampen door corona? Of kom je in de knel door de 1,5 meter afstand regel, bijvoorbeeld omdat je kapper bent? Dan krijg je voor de komende drie maanden € 4.000 euro als noodvoorziening.
 3. Versoepeling uitstel van betaling belasting
  Sommige ondernemers maken nu te weinig winst om belasting te kunnen betalen. Daarom mag je nu uitstel van betaling aanvragen voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). De invorderingsrente en belastingrente gaan naar bijna 0%.
 4. Garantie Ondernemersfinanciering verhoogd
  De overheid gaat ondernemingen nog meer helpen bij het krijgen van leningen en garanties. De garantie vanuit de overheid gaat van € 400 miljoen naar € 1,5 miljard.
 5. Rentekortingen bij kredietverstrekker Qredits
  Qredits is een verstrekker van microkredieten. Kleine ondernemers die door corona in de problemen komen met aflossen, hoeven voor zes maanden niet af te lossen. De rente gaat naar 2%.
 6. Borgstelling MKB-Landbouwkredieten
  Het kabinet gaat ondernemers in de landbouw ondersteunen door borg te staan voor kredieten.
 7. Verruiming BMKB-regeling
  Financierders kunnen sneller geld lenen aan het MKB.
 8. Tegemoetkoming in loonkosten
  Verwacht je minimaal 20% omzetverlies? Dan kun je bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Dit is maximaal 90% van het loon. Je mag in deze periode geen personeel ontslaan om bedrijfseconomische redenen.

  1. Heb je een omzetdaling van 100%? Dan is de tegemoetkoming 90% van de loonsom.
  2. Heb je een omzetdaling van 50%? Dan is de tegemoetkoming 45% van de loonsom.
  3. Heb je een omzetdaling van 25%? Dan is de tegemoetkoming 22,5% van de loonsom.
 9. Overleggen over stopzetten toeristenbelasting en maatwerk cultuursector
  De overheid onderzoekt of toeristenbelasting stopgezet kan worden. Daarnaast wordt er gekeken naar mogelijke oplossingen voor de cultuursector.

Maatregelen tegen effecten corona door banken en verzekeraars

Naast de overheid, steunen ook de banken en verzekeraars ondernemers extra in deze onzekere tijden.

Uitstel van aflossingen

De Nederlandse Vereniging van Banken schiet ondernemers te hulp. Rabobank, ABN Amro, ING, de Volksbank en Triodos geven ondernemingen met een financiering tot € 2,5 miljoen een half jaar uitstel van de aflossing van hun leningen.

Tijdelijke verruiming limiet contactloos betalen bij Rabobank

Een van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is het vermijden van hand-op-hand contact. Dat is best lastig als je met contant geld werkt. Veel mensen vinden het op dit moment onprettig om iets aan te raken wat een ander ook aangeraakt heeft.

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan voor je op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis PDF

Daarom heeft Rabobank besloten om het limiet voor contactloos betalen te verruimen van € 25 naar € 100. Het limiet per transactie van € 25 blijft.

Premie arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het Verbond van Verzekeraars meldt dat verzekeraars zelfstandigen willen helpen om betalingsproblemen omtrent de arbeidsongeschiktheidsverzekering op te lossen. Samen wordt dan gezocht naar een passende oplossing.

Nog niet gestart met je bedrijf? Dit kun je doen

Ben je je nog aan het voorbereiden op je start als ondernemer? Het coronavirus hoeft geen roet in het eten te gooien. De komende tijd kun je je focussen op een sterke voorbereiding voor de lancering van je bedrijf in de toekomst.

Heb je jouw plannen al helemaal helder? Dan hebben we een leuke oefening voor je! Probeer dan je ambitie op een bierviltje te schrijven. Zo word je gedwongen om kort en bondig te formuleren.

Upgrade je doelgroep

Welke doelgroep je kiest, heeft een grote invloed op je succes. Zitten jouw potentiële klanten nu te wachten op jouw product of dienst? Zo niet, wie dan wel? Durf bijvoorbeeld ook grote bedrijven te benaderen.

Pitchen maar

Iedere startende ondernemer heeft een steengoede pitch nodig. Door het coronavirus kun je misschien niet op klanten oefenen, maar misschien wel op je huisgenoten.

Een goede pitch bestaat uit de drie p’s:

 • Vertel welk probleem je oplost
 • Pitch met passie
 • Maak je verhaal persoonlijk

Meer leren over pitchen?

Laat je inspireren door onze startersverhalen

Kan jij tijdens deze gekte rondom corona wel wat positieve verhalen gebruiken? In onze startersverhalen vertellen starters als jij hoe ze hun bedrijf opgericht hebben.

Zo wil Michael Luesink met zijn bedrijf bonen weer sexy maken:

“Drie jaar geleden hoopte ik dat we hier ongeveer zouden zijn. Ik zag het destijds als een mooi avontuur om te kijken of ik mijn eigen product in de markt kon zetten.”

“Als het niet zou lukken, zou het geen teleurstelling zijn, maar zou ik er veel van geleerd hebben. Leerzaam is het zeker! Wat dat betreft denk ik dat het goed is als iedereen een keer in zijn leven een bedrijf start.”

NB.: Dit artikel wordt voortdurend bijgewerkt, de laatste wijziging was op 25-03-2020 om 10.14.

Bron: Rabobank, Ik ga starten