PLATFORM VOOR MISSTANDEN (HORECA)VAKANTIEBAANTJES

Jongeren met een (horeca)vakantiebaantje kunnen voor hun rechten en plichten voortaan ook terecht op Weetjewatjijwaardbent.nl, een nieuwe campagne van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

CNV Jongeren en CNV Vakmensen zijn blij, want die luidden vorig jaar ook al de noodklok over de misstanden waar jongeren mee te maken krijgen tijdens hun vakantiebaantje. Piet Fortuin, voorzitter CNV Vakmensen: “Jongeren werken soms te lang, krijgen te weinig betaald en doen risicovol werk. Vooral in de horeca en de land- en tuinbouw wil het nogal eens misgaan. Dankzij Weetjewatjijwaardbent.nl weten jongeren precies waar ze aan toe zijn. Doet de werkgever het niet goed, dan kunnen ze eventueel via het CNV aan de bel trekken bij hun werkgever.”

Vooral onderbetaling
CNV Jongeren kreeg vorig jaar signalen van jongeren en hun ouders over problemen rond vakantiewerk en luidde toen de noodklok. Woordvoerder Semih Eski: “Vooral onderbetaling kwam toen veel voor. Ben je 14 of 15 jaar, dan weet je niet precies weet wat je rechten zijn; zelfs voor een achttienjarige is dat al lastig. Wij willen vooral dat het eerste stapje op de arbeidsmarkt geen misstap is.”

Op Weetjewatjijwaardbent.nl staat voor jongeren vanaf 13 jaar helder omschreven waar ze mee te maken krijgen op de arbeidsmarkt. Minimumloon, zwartwerken, belasting terugvragen en werken als de ouders een bijstandsuitkering hebben of kinderbijslag krijgen; alles wordt er zo eenvoudig mogelijk op uitgelegd.

CNV Vakmensen en CNV Jongeren blijven uiteraard ook dit jaar scherp op eventuele misstanden rond vakantiewerk.

 

Bron: Entree, 12.06.2017