Tips: werken in de horeca bij hoge temperaturen

Tips: werken in de horeca bij hoge temperaturen

Nederland staat aan het begin van een officiële hittegolf. Wat kan een werkgever doen als het kwik boven de 30 graden komt en welke maatregelen kunt u nemen om uw werknemer te beschermen tegen de warmte en de zon?

Tips: werken in de horeca bij hoge temperaturen

We zetten de tips van KHN en de Rijksoverheid voor werken in de horeca bij hoge temperaturen nog eens op een rij: De werkplek van horecamedewerkers moeten zo zijn ingericht dat ze veilig hun werk kunnen uitvoeren. ‘Omdat werken bij hoge temperaturen negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid van medewerkers moet een werkgever ervoor zorgen dat ze geen gezondheidsschade oplopen door te hoge temperaturen op de werkplek.’ Bij temperaturen boven de 26˚C is er sprake van een extra lichamelijke belasting en behoort men na te denken over maatregelen, zo meldt het Ministerie van Sociale en Werkgelegenheid.

Wat kunt u doen?

U kunt verschillende maatregelen nemen om uw medewerkers tegen de zon en hitte te beschermen:

  • De meest doeltreffende maatregel: vermijd direct zonlicht zo veel mogelijk. Probeer werkzaamheden te plannen in de schaduw. Zorg voor extra schaduwplekken op het terras.
  •  Let op: niet alle kleding beschermt even goed. Dunne stof beschermt nauwelijks tegen straling van de zon.
  • Adviseer medewerkers om zich goed in te smeren met zonnebrandcrème. Mensen die veel transpireren, kunnen beter vaker insmeren.
  • Bedenk wel dat zonnebrandcrème de uv-straling niet volledig tegenhoudt. Het is dus geen vrijbrief om oneindig in de zon te werken. De zon vermijden blijft de beste remedie.
  • Zorg voor goede watervoorziening op meerdere plekken in (en rondom) uw pand
  • Zorg voor beschermingsmiddelen zoals zonnebrandcrème, petjes en hoedjes
  • Adviseer uw medewerkers om cafeïne- en suikerhoudende dranken zoveel mogelijk te mijden; deze onttrekken juist vocht aan het lichaam
  • Indien mogelijk: zorg dat uw medewerkers zoveel mogelijk lichte, luchtige kleding dragen. Het liefst van katoen, linnen of andere natuurlijke vezels
  • Let erop dat uw medewerkers goed eten: eiwitrijk en met voldoende vitaminen, en zorg voor voldoende zoutopname
  • Zorg voor een goede zonwering voor de ramen
  • Zorg voor een goede ventilatie in de keuken, bar, balie, etc.
  • Reduceer de verlichting op de werkplek, zo is er minder afstoot van warmte
  • Verkort de werktijd
  • Plan extra pauzes in
  • Zorg voor verkoeling met water.
  • Voor de medewerkers de tip: leg af en toe een koele handdoek in je nek

Bron: Misset Horeca, 24 juli 2018, Wieteke Posthumus